Els dies de baixa per malaltia durant les vacances podran recuperar-se


El Tribunal de Justícia de la UE, dicta Sentència per la qual considera que les vacances retribuïdes són un dret social perquè el treballador descansi, la qual cosa és incompatible amb una baixa laboral.

“Un treballador la incapacitat laboral temporal del qual hagi sobrevingut durant les seves vacances anuals retribuïdes té dret a gaudir posteriorment d'un període de vacances de durada equivalent al de la seva malaltia”.

El tribunal Europeu considera com a dret social “expressament reconegut per la Carta de Drets Fonamentals de la UE” el dret a les vacances retribuïdes anuals, ja que aquestes tenen la fi de propiciar que els empleats “descansin i disposin d'un període d'oci i esplai”, la qual cosa no pot fer-se estant de baixa laboral.

“Seria aleatori i contrari a la finalitat del dret a les vacances anuals retribuïdes concedir aquest dret al treballador únicament a condició que aquest últim ja es trobi en situació d'incapacitat laboral quan s'iniciï el període de vacances anuals retribuïdes”.

El Tribunal de Justícia ja ha declarat en aquest context que el nou període de vacances anuals –que es correspon amb la durada del solapament entre el període de vacances anuals inicialment fixat i la baixa per malaltia–, del que el treballador pot gaudir una vegada donat d'alta mèdica, pot fixar-se, si escau, fora del període de referència de les vacances anuals en qüestió.